Hatvanöt országból érkeztek vendégek a III. Magyar Világtalálkozóra - 12 településen számtalan program - Harminckétezer résztvevő a rendezvénysorozaton - Világfalu, a találkozóhely: minden korosztálynak minden műfajban

 

 

Határtalan összefogás értékeinkért

 

  Határtalan összefogás értékeinkért!” – ez volt a vezérgondolata a III. Magyar Világtalálkozónak, amelyre május 19-26 között került sor Budapesten és 11 más településen (Ópusztaszer, Szeged, Debrecen, Törökszentmiklós, Szekszárd, Bonyhád, Aranyosapáti, Révkomárom, Csíksomlyó, Gyimesbükk, Monok). Sőt, még ezt követően  is zajlanak a különféle kísérő rendezvények, öt helyszínen (Balatongyörök, Mátraderecske, Balatonlelle, Örkény, Siófok).

  A rendezvénysorozat programjaira hatvanöt ország képviseletében érkeztek, s a különböző helyszíneken összesen mintegy 32 ezren vettek részt. Legtöbben a budapesti SYMA Rendezvényközpontban felépített, úgynevezett Világfaluban voltak, ahol három napon zajlottak az események, felvillantva mindazt a szellemi és kulturális értéket, amelyet a földkerekségen élő magyarság felhalmozott, hitet téve a világon átívelő magyar összefogás nemzetfelemelő eszméje mellett. A rendezvénysorozat,- amely a Panoráma Világklub és 99 tagklubja, a társrendezők és az együttműködő partnerek közös összefogásával valósult meg- rendben fegyelmezetten, jó hangulatban zajlott le. A zárónapon bejelentették, hogy a IV. Magyar Világtalálkozóra 2014. május 18-25 között kerül sor Budapesten és más városokban.

 

 

A világ magyarságáért – Tiszteletbeli Magyar – Összefogás díj

 

  Az ünnepélyes megnyitón, Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház patinás dísztermét zsúfolásig megtöltötték az öt földrész országaiból, államaiból összesereglett vendégek. Jöttek a Kárpát-medencén túlról is, messzi országokból: Mauritánia, Sri Lanka, India, Bali sziget, Egyesült Arab Emírségek, Argentína, Brazília, Ausztrália, Új-Zéland, Honduras, Mali, Angola, Kalifornia, Hawaii és más országokból - közülük többen rövid üdvözletüket is átadták a hallgatóságnak.

  A történelmi zászlósor és a Szent Korona másolatának bevonulásával kezdődött az ünnepség, amelyet Nagyváradi-Kis Anna rendezett, műsorvezetői Dávid Viktória és Joó Géza voltak. „Az összefogás nem lehet csupán jelszó; az értékek, a teljesítmények mentén kell építkeznünk. Mérték az érték, léptéke pedig a nagyvilág, merthogy magyarok mindenütt vannak” – mondta megnyitóbeszédében dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke. Dr. Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya köszöntő beszédében az állam szerepét hangsúlyozta a magyarság összetartásában, megemlítve a legfontosabb törvényeket, intézkedéseket, amelyek a nemzeti egységet szolgálják.

  Ezt követően a földrészek magyar közösségeinek üdvözletét mondták el tizenketten, majd

elismerések átadására került sor. „A Világ Magyarságáért” kitüntetést kapta: Böjte Csaba erdélyi ferences rendi szerzetes; Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, a Nemzet sportolója; Dr. Kis Boáz református lelkész, a Magyar Népfőiskolai Collegium elnöke; Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós; dr. Pozsgay Imre volt államminiszter; Sára Sándor Kossuth Díjas filmrendező, a Nemzet Filmművésze; Tóth Éva és Leblanc Győző előadóművészek; a Magyar Kultúra Lovagrend  fafaragóművész csoportja és a budapesti József Attila Színház művészközössége.

  A „Tiszteletbeli Magyar” elismerést hárman (Yunnus Al  Saif (Dubai, televíziós szerkesztő-riporter; Abdelbari  Boumediene (Algéria, mérnök); Manuel Palacios (Ecuador, kutató). Az „Összefogás a magyarságért „ díjat szintén három fő vehette át: Nagyváradi-Kis Anna filmproducer, újságíró; Szilágyi Árpád, a Magyar Kultúra Lovagja; Tarics Péter újságíró, író, előadóművész. Ugyancsak a rendezvényen  kerültek átadásra a  PDSU Alapítvány által kiírt Filmszociográfiai Mesterkurzus  díjai is, amelyet Sára Sándor és dr. Kertész-Bakos Ferenc dékán adott át. 

  A szívet-lelket melengető  "Hazádnak rendületlenül légy híve" című kulturális műsorban közreműködtek: Beregszászi Olga, Mészáros János Elek, Gál Laura, a Nagyváradi Kiss Stúdió Színház művészei, Tóth Éva, Leblanc Győző, Tarics Péter (Felvidék), Szűcs Orsolya (Vajdaság), s a Széki Szalmakalap hagyományőrző néptánccsoport (Erdély).  

 

 

Összetartozásról Csíksomlyón, Aranyosapátiban, Ópusztaszeren

 

  A Világtalálkozó eseménysorozata a csíksomlyói zarándoklattal kezdődött, ahol a világtalálkozói csoport közreműködésével, Gaál István csoportvezető szervezésében a moldvai és a gyimesi csángók körében ünnepélyes keretek között megalakultak a világklubok, sorban a 98. és a 99. társklub - ez utóbbira a gyimesbükki Deáky Panzióban került sor.

  Majd Aranyosapátiban, - az ország egyik legszegényebb településén- több százan gyűltek össze azon a négyes határ menti találkozón, ahol Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrend alapítója szervezésében felavatták a II. Magyar Világtalálkozón 55 ország állampolgára által elkezdett „Határtalan összefogás” kapuját. Az eseményen dr. Tanka László „ A Világ Magyarságáért” elismeréssel köszönte meg a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Dunai Nemzetközi Alkotókörének – benne számos kultúra lovagjának – a másfél évtizedes értékteremtő, művészi munkát, és kapu oszlopán, több más résztvevővel együtt elhelyezte a „összefogás emlékszögét.”  

  Aznap este a József Attila Színházban a Trianon-történetet feldolgozó, Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye című előadást tekintették meg közösen a világtalálkozóra érkező vendégek,- Nemcsák Károly, Rékasi Károly, Schnell Ádám és más neves színész szereplésével.

  Másnap az országjáró körútra indultak a Világtalálkozó résztvevői. Egyik csoportjuk  ellátogatott az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba, ahol a konferenciateremben mintegy kétszáz vendéget köszönthetett Kertész Péter ügyvezető igazgató és Szilágyi Árpád főszervező, a Magyar- Ausztrál Barátság Nap házigazdái. Az ausztráliai magyarság nevében Ámon Antal és Hódi Margit üdvözölte a jelenlévőket,ezt követően pedig a kardot tartó turulmadár jelképezte Nemzeti Összetartozás szobornál tartottak megemlékezést a jelenlévők és a talapzaton elhelyezték a kegyelet és a hála koszorúit. Ezt követeően a résztvevők Szegedre utaztak, ahol előbb felavatták Bolyai János emléktábláját, majd nagyszabású jótékonysági kulturális gálaműsorral zárult a nap.

  Egy másik csoport Kereki Kati és Holló Katalin megyei Világklub-vezetők szervezésében Bonyhádra indult, ahol Potápi Árpád polgármester, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke fogadta a vendégeket, akik megismerkedtek a gyönyörű kisváros történelmi és természeti nevezetességeivel, a Nemzeti Összetartozás Bizottság munkájával. Ezután Szekszárdra látogattak, ahol  rövid városnézés után a Bodri-pincészetben egy kulturális est és baráti beszélgetés keretében Köllő Babett és Goth Péter előadóművészek műsorát nézték meg.

 

 

Polgármesterek találkozója, gálaest, egyházi események

 

  Törökszentmiklóson a polgármesterek találkozójával kezdődött a nap, amelyen a vendéglátó dr. Juhász Enikő és a határon túlról érkező polgármesterek Sallai János (Erdély, Szék) és dr. Oroszi József (Kárpátalja, Nevetlenfalu), Pörneki András (megyei Világklub-elnök) főszervező közreműködésével elhatározták, hogy testvérvárosi kapcsolatot létesítenek. Majd délután táncház, Dávid Viktória nagy sikerü templomi koncertje következett, este pedig az Ipolyi Arnold Kulturális Központban Nemzetközi Kulturális Gálaestre került sor. Az egész napos rendezvényt több mint fél ezren látogatták.

  Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban tartott eseményen az argentin és a brazil magyarság életéről esett szó, a Buenos Airesben élő honfitársunk, Kerekes Ágnes személyes tolmácsolásában, a házigazda Vojtkó Ferenc, a Debrecen Televízió szerkesztő riportere szervezésében. Később a Mester utcai templomban a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinatát és a Népfőiskolai Collegium ünnepségét rendezték meg, dr. Kis Boáz ügyvezető elnök szervezésében.

  A felvidéki Révkomárom Duna menti Múzeumának dísztermében Tarics Péter Világklub-elnök volt a házigazdája a Hungarikum és Magyarság-est programjának, amelyre mintegy másfél százan voltak kíváncsiak, s neves előadóművészek tolmácsolásában népszerű honi és külhoni irodalmi művek is elhangzottak. Monokon Kossuth-emléknapot rendeztek, amelyen dr. Mezei László, a Kossuth Koszorúja Alapítvány elnöke és Floridából Gergácz István tiszteletbeli konzul és felesége, Bika Julianna voltak a díszvendégek.

 

 

Tudóskonferencia és Párbeszéd Fórum neves előadókkal

 

  Budapesten, az Óbudai Egyetemen két napon át tartott dr. Tuzson Tibor szervezésében az a Nemzetközi Tudományos Konferencia,- a IV. Báthory-Brassai Gazdasági, Műszaki és Természettudományi Konferencia-,  amelyen közel 130 előadás hangzott el, s egyik fővédnöke és kiemelt előadója dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács, s a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke volt. Olyan neves előadók működtek közre, mint Botos Katalin, Csath Magdolna, Radetzky Jenő, Lóránt Károly, dr. Kőrösi Mária és mások.

  Tizenkét országból, több mint százan vettek részt a több mint négy órás Társadalmi Párbeszéd Fórumon, amelynek dr. Czeglédi József, a KEP ügyvezető elnöke, az MTA Köztestületének tagja volt a házigazdája. 

  A hallgatóság nagy érdeklődéssel kísérte dr. Pozsgay Imre volt államminiszter, dr.Sárközy Tamás jogászprofesszor,  dr. Gáva Krisztián  jogalkotásért felelős helyettes-államtitkár előadását a társadalompolitikai; dr. Szakály Sándor hadtörténész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektor-helyettesének a történelmi hagyományok; és dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság elnökének előadását nemzetgazdaságunk helyzetéről. A Fórum zárszavát dr. Horváth János, amerikai-magyar közgazdász, az Országgyűlés korelnöke, az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának elnöke mondta el.
  A III. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozatának részeként további programok is szerepeltek. Fórumot rendeztek az  Aquincum Hotelben az egészségturizmusról, a gyógyításról; mintegy százötvenen vettek részt a Stefánia Palotában tartott Világklub-vezetők találkozóján; zsúfolásig megtelt a Bujdosó Székely Étterem azon az Erdélyi esten, amelyen az előadó Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke volt.

  

 

Filmszemle az Urániában, faültetés a templomkertben

 

  Az Uránia Nemzeti Filmszínház Fábri terme adott otthont a Külhoni Magyar Filmszemlének, amelyen a következő filmeket mutatták be: Az utolsó remény - Kossuth Amerikában (A Debrecen Televízió filmje); Magyarnak lenni az Egyesült Államokban (New York, Los Angeles - Hasulyó János filmje); Rendületlenül - Márton Áron püspök portréja (Xantus Gábor dokumentumfilmje); El Camino (Rendező-producer: Birinyi József).

  A vetítés második részében a Pro Deo State University Közép-Európai Tudományos Alapítvány nemzetközi Filmszociográfiai mesterkurzusának bemutatójára került sor, amelyen az alkotásokat Mágori Józsefné országgyűlési képviselő méltatta. A fődíjat A fürdőháború című film nyerte, amelyet Gergely Szilárd, Schmidt Krisztina, Antal Emőke és Erőss Miklós készített- az elismerés átadására a Világtalálkozó ünnepélyes megnyitóján került sor.

  A találkozás emlékeként közel másfélszázan ültettek fát Rákospalotán, az impozáns Magyarok Nagyasszonya Templomának kertjében, együtt a III. Magyar Világtalálkozó számos országából érkezett résztvevői és a helybéliek. A Helytörténeti Emlékparkban mintegy két órás bensőséges ünnepség keretében többek között Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, olimpiai bajnok, László Tamás, a XV. kerület polgármestere, Lőrinc Kálmán, a Házat- Hazát Alapítvány elnöke  méltatta a   nemzeti összetartozás és a határtalan összefogás fontosságát.

  A Világtalálkozó záró istentiszteletére vasárnap délelőtt került sor Budapesten, hagyományosan a Szilágyi Dezső téri templomban, ahol dr. Erdélyi Géza felvidéki református püspök beszédében többször emlékeztetett a magyarság összefogására. Majd dr. Tanka László és felesége részére elismerést adtak át, megköszönve a magyarság összefogása és az egyházak párbeszéde érdekében végzett munkájukat.

 

 

Világfalu, ahol jó volt magyarnak lenni

   

  Az eseménysorozat kiemelt programjai a budapesti SYMA Rendezvényközpontban, a több mint ötezer négyzetméteren felállított, úgynevezett Világfaluban zajlottak, amelynek kivitelezési terveit és megvalósítását a dr. Tanka Benedek és Nagy Tímea által irányított mintegy ötven fős csapat végezte. A Világfaluvá varázsolt helyszín három napon át várta vendégeit: Ausztráliától Dél-Amerikáig, Gyergyótól Dubajig, Kárpátaljától Indiáig a nagyvilágban élő honfitársaink és Magyarország barátai randevúztak, eszmét cseréltek, vagy csak egyszerűen társalogtak. Néha táncoltak-énekeltek, ettek, ittak, olykor mulattak is. Hangulatuk azt jelezte: jó magyarnak lenni!  A szónokok a határtalan összefogás jelentőségét hangsúlyozták, rámutatva, hogy az elszakított területeken és az emigrációban élő honfitársaink mellett a magyar nép barátai is fontosnak tartják jelenlétüket ezen a találkozóhelyen.

 

 

Kiemelt vendég: Afrika és az Egyesült Arab Emirátusok

 

  A Világtalálkozó kiemelt vendége Afrika és az Egyesült Arab Emirátusok volt. A Világfalu megnyitóján Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Külügyminisztérium afrikai és közel-keleti osztályvezetője tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Budapesten 28 ország részvételével több hetes Afrika-fórum zajlik, amely lendületet adhat hazánk és a déli kontinens kapcsolatainak, ennek eseményeire hívta a jelenlévőket. A megnyitó további részében Ahmed Szliman, az Európa Afrikáért Alapítvány elnöke bejelentette, hogy számos afrikai szervezet nevében, az Afrikai Egységszervezet megalakításának 50. évfordulójának alkalmából dr. Tanka Lászlót, a Világklub alapító elnökét választották idén Afrika Emberének, s átadta az erről szóló elismerő oklevelet, ajándékokat.

  A Magyarsághíd előadóteremben, Nagy László irányításával és Tarczy Gyula és Dávid Viktória műsorvezetése mellett több mint száz kiváló előadóval találkozhattak az érdeklődők. A többi között megismerkedhettek a Kárpát-medence, Európa, Észak- és Dél-Amerika, Ausztrália, Afrika és Ázsia különböző országaiban élő magyarság munkásságával is. A bemutatkozásuk során elmondták, kik ők, hol és hogyan élnek, miként őrzik a magyar kultúrát, s milyen a kapcsolatuk Magyarországgal. Kiemelt figyelem övezte az Arab Emírségekben élő magyarság – mintegy 2000 család él ott - képviseletének bemutatkozását: Tóth László, Pokoly Gertrud és Yunnus Al Saif televíziós szerkesztő riporter jóvoltából. Nagy érdeklődés kísérte a gyimesi, s a moldvai csángó, a svédországi, az amerikai, a kárpátaljai, a vajdasági, az indiai, a perui, a németországi, az ausztriai Világklubok képviselőinek bemutatkozását.

  Más témakörökben is hallhatunk előadásokat, többek között Balogh Leventétől, a Szentkirályi Ásványvíz tulajdonosától, Farkas Bertalantól, az első magyar űrhajóstól, dr. Papp Lajos szívsebész professzortól, Izsák Balázstól, az Erdélyi Nemzeti Tanács elnökétől, Krivács Andrástól,a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökétől, Indiából Rhádika festőművésztől, Pittsburghből a nemzetközi tudományos élet kiválóságaitól, dr.Várdy Béla és Ágnes tudósházaspártól, a perui-ecuadori Móricz János által vezetett kutatásokról Istenes Győzőtől, dr. Czeglédi Józseftől, a Közép-Európai Club Pannónia ügyvezető elnökétől, Birinyi Józseftől, a Hungarikum Szövetség elnökétől, Ahmed Szlimantól, a Magyarországon tanult afrikai diákok Világklub-vezetőjétől, Bunyik Zoltán volt vajdasági oktatási és kulturális minisztertől, dr. Grandpierre Atilla csillagásztól, dr. Horkovics-Kováts János ősmagyar kutatótól, Nyers Csaba, a hun ételek mesterszakácsától.

  Az  irodalmi műsorban többek között felléptek: Publik Antal (Svédország), Tarics Péter (Felvidék), Bokor Balázs (Az én Hollywoodom). A zenei Pódium műsorban bemutatkozott, többek között: Alex Horsch és az Arany Pajzs (Németország), Szabó Andrea előadóművész, Tamás Júlia Roxana (Pusztina) moldvai csángó népdalénekes, Szendrey Marót Ervin énekes-gitáros és Bajnai Zsóka, a jávai táncművészet magyarországi reprezentánsa, Nógrádi Tóth István nóta énekes, Ábrahám Pál és mások.

  A Magyarsághíd terem falain sokan megnézték Belovai Zsuzsanna és Rádhika festményeit, valamint  Somogyi György és leánya, Zsófi közös fotókiállítását „Petőfitől a modern kori magyar lovas kultúráig” címmel.

 

 

Üzleti Fórum és Egészségkonferencia

 

  A konferenciateremben zajló Üzleti Fórumot Irmes Zsolt vállalkozó, a Világklub Üzleti Fórumának alelnöke vezette. Dr. Tanka László bevezető szavai, s néhány távoli országból jött üzletember bemutatása után Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára nagy érdeklődéssel kísért előadásában  emlékeztetett arra, hogy az Új Széchenyi Terv keretében azért vannak jelen  a Világtalálkozón, mert úgy vélik, komoly lehetőségek rejlenek a nagyvilágban élő magyarság által kiaknázható nemzetközi üzleti, gazdasági kapcsolatokban. Elmondta, fontos teendő az európai uniós források lehető legjobb kiaknázása, az üzleti élet fejlesztése, majd részletesen ismertette az Európai Uniós támogatások elmúlt években történő felhasználását, valamint az elkövetkező időszak lehetőségeit.

  Dr. Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános elnökhelyettese a szervezet tevékenységét mutatta be, felvázolva a mai Magyarország vállalkozási térképét. Szólt arról, hogy a kamara miként segíti elő a magyar-magyar üzleti kapcsolatok kiépítését, hogyan ösztönzi a nemzetközi piacokon történő megjelenést. (Csepreghy Nándor és dr. Vadász György előadásukat követően a nagyszínpadon is köszöntötték a Világfalu résztvevőit, felkeresték az ország-pavilonokat, a kiállítói utcákat, megtekintették a Világok virága monumentális festményt.)     

  A hallgatóság soraiban ott ültek a hazai vállalkozók mellett az Afrikából, Ázsiából, az Arab Emírségekből, Amerikából és Erdélyből érkezett üzletemberek is, s később több előadást, bemutatót tartottak az érdeklődők részére .

  Az Értékek Fóruma előadássorozat dr. Idrányiné Pátzay Anna szervezésében zömmel olyan témaköröket tűzött napirendre,amelyek az életmód, a  harmónia, az együttélés, a külföldön is érdeklődésre számot tartó magyar találmányok,termékek népszerűsítését szolgálták. Másnap rendezték meg a III. Egészségkonferenciát, dr. Szalontai Éva svéd-magyar újságíró szervezésében, s dr. Horváth István orvos-biológus, az MTA és a New York-i Tudományos Akadémia tagja elnökletével. Huszonkét előadás hangzott el a témakör legkülönfélébb területeiről, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a kiváló magyar egészségügyi szakembereinkre, feltalálóinkra, a kiemelkedő magyar szakterületekre, az egészségturizmus, az egészségügyi világpiac számára. Ugyanebben az időben, a Világfalu közönsége számára rendelkezésre állt az Egészségügyi Szűrőbusz, amely 24 fontos egészségügyi vizsgálatot végzett ingyenesen azoknak, akik kíváncsiak voltak állapotukra – erről Egészségügyi Könyvet állítottak ki.(Néhány nap múlva –immár  hagyományosan- az Egészségkonferencia résztvevői,több mint félszázan Egészségtúrán vettek részt Mátraderecskén, ahol a mofetta gáz gyógyító hatását is megismerhették.)

  Az előadásoktól, beszélgetésektől hangos konferenciaterem a késő délutáni órákban a nyugalom, a kikapcsolódás, a felfrissülés szigetévé vált, hiszen ekkor kezdődött minden nap Csaba Beatrix élettanácsadó Lazí-Taní programja. Ezen a relaxáció, a kikapcsolódás módszerei, technikái, személyes tapasztalatai kerültek terítékre szakértők, hazai és külhoni magyarok közreműködésével.

 

 

Sztárok a nagyszínpadon

 

  A bejáratnál és az ország-pavilonoknál az Utcazenész Társulat zenészei fogadták a vendégeket, s minden műfajt reprezentálva muzsikáltak, énekeltek. A nagyszínpadon Kalenics Magdolna színpadigazgató irányításával, Joó Géza és Nagyné Varga Mária műsorvezetésével  pedig tíztől este hétig peregtek a műsorok. A közönség gyakran zsúfolásig megtöltötte a nézőteret, miközben a vendéglátó Planetsport hatalmas körasztalai mellett finom ételeket-italokat fogyaszthattak.

   Felléptek - többek között-: Varga Miklós, Dér Heni, Poór Péter, Illényi Katica, Csongrádi Kata, Magdaléna, az Operettgála műsor 22 fős csapata, élén Tóth Éva és Leblanc Győző előadóművészekkel, Kollár Erikkel, a Hungaroperett tánckarával, az ausztráliai Vigadó Duó, Máté Öcsi Kárpátaljáról, Simándy Adél Svédországból, Labant Csaba és Ada Venezuelából. Nagy tetszés fogadta más kultúrák zenéjét is, így például a bolíviai Luist, Afrikából Omotunde Komolafe kisegyüttesét, a csodálatos hangú Guessous Majda Mária, marokkói magyar népdalénekesnőt, és másokat. (Akik egyébként, ha nem kerültek a nagyszínpadra, akkor a Világfalu utcáin adtak rögtönzött koncerteket.)

       Minden délben jó ebédhez szólt a nóta, s Farkas Jenő népi zenekarához Pásztorka Sándor énekes hívott vendégeket, így Bohács Istvánt, Balogh Tündét, Erdős Melindát.

    Élvezetes élményt nyújtott a Joó-talkshow, amelyen Joó Géza, a népszerű műsorvezető zenés beszélgetései során színpadra léptek neves előadóművészek, többek között Bódy Magdi, Balázs Fecó, Mérai Kata, Illényi Katica, Éles István,  Ivan, Mouksa és a Pszychedellic Cowboys, Soós Zoltán és mások.

    Több mint fél százan „fújták a hangszert” a Váci Ifjúsági Fúvószenekar részéről, fellépett a  Four Bonus Quartett, a Vadrózsák citera-, a Szironta Csengettyű együttes, a rockzenét játszó szegedi Indigó, és a Fight Club zenekar Csordás Tiborral, a színvonalas világzenét bemutató Zombori Zenekar. Olykor vastaps mellett táncolt a színpadon a Zumba Fitness show, a Sirítő és a Miklós Néptáncegyüttes.

   A Világtalálkozó csaknem minden rendezvényén elhangozott a Világtalálkozó dala, Méry Péter énekes-szerző és alkalmi társai előadásában, és a közönség mindig vastapssal fogadta a magyar összefogás himnuszát. A Határtalan dalt tucatnyi népszerű előadó énekelte lemezre: Varga Miklós, Tamás Gábor, Balázs Fecó, Szikora Robi, Keresztes Ildikó, Király Viktor, Bódi Guszti, Kovács Nóri, Kefir, Dér Heni. A Világfalu záró száma már hagyományosan, a kiváló tárogatóművészé volt: Vesztergám Miklós a Silenzio dallamaival búcsúzott a közönségtől.

 

 

Emlékmű: Világok virága óriás festmény - Béke kerékpárút

 

    Közel száz festőművész vett részt a világ minden részéből a III. Magyar Világtalálkozó emlékművének elkészítésében. A Világok virága című alkotás mintegy húsz négyzetméternyi területe mindenkinek lehetőséget nyújtott egy-egy  virágmotívum elkészítésére.

    Az alapmotívumot Hegedüs Tünde festő-  és szobrászművész, a Világklub Művészeti Galériájának elnöke, a Worldwide  World Peace magyarországi művész nagykövete és Szük Norbert festőművész (Bali Szigeti Világklub-elnök) készítették el, majd  folytatták  a Világtalálkozóra érkező művészek, egy-egy tenyérnyi nagyságú  résszel, a saját virágmotívumuk   megfestésével, saját stílusuknak és fantáziájuknak megfelelően, afféle kaláka módon. Így aztán a harmadik nap végére egy óriási alkotás kerekedett, reprezentálva a világ festőművészeinek összefogását és stílusgazdagságát. A helyi lebonyolításban, szervezésben nagy segítséget nyújtott Serdült Erika festőművész.

    A Világfaluban jelentette be Zelei József (Burgenlandi Világklub-elnök) kerékpáros béke nagykövet, hogy a 2011-es amerikai, az idei tasmániai, ausztráliai és új-zélandi kerékpárútjai után, a 2013-as Világtalálkozó üzenetével és jövő évi meghívójával a Kárpát-medence magyar városainak közösségeit keresi fel több hetes útja során.

 

 

Gyermekuradalom, barantások, „Fekete Sereg” és óriás torta

 

  Dr. Gubánné Pintér Annamária és lelkes segítő csapata várta a gyermekeket a Világfalu bejáratánál, ahol az érkezőknek egy különleges interaktív padlóra kellett lépniük, amely azonnal reagált a mozdulatokra, így részévé váltak a képek világának. A Gyermekuradalomban Veres István Rönkdzsungel cégének termékei adták a sajátos stílust, voltak itt faházak, jurta sátrak, bemutatkozott a Leonardo-program, kézműves  foglalkozások zajlottak (csuhéfonás-babakészítés, nádhangszerek, virágkoszorúk, gyöngyfűzés, íjászat, Tündértánc és Tündériskola, Csodaszarvas előadások hangzottak el,  megismerkedhettek a szkíta, az avar,a hun ősmagyar ékszerek készítésével – ez utóbbi Reményi Katalin ötvösművész jóvoltából. Olasz Etelka meséket mondott ifjaknak, időseknek egyaránt. A Zombori Zenekar jóvoltából pedig táncház, mulatozás várta a legkisebbeket. Vasárnap pedig - gyermeknap lévén- felszeletelték a MACUKI cukrászat óriás tortáját, valamint minden gyermek ajándék csokit is kapott, Veres Robi (MCDC) pedig éles bemondásaival szórakoztatta a közönséget.

   A hagyományos harcművészet terepén, Kozelka Zsolt „kapitány” irányításával sokan megfordultak. Elegáns jurta sátor hívta fel a figyelmet, amelyben barantások szálltak meg, s  Csaba László, a Magyarok Országos Gyűlésének sajtófőnöke látta el a házigazdai teendőket. A barantások korabeli öltözékben mutatták be a nomád élet eszközeit, fegyvereit, szokásait.

Kilátogatott a Világfaluba Vukics Ferenc országos vezetőjük is, s meghívták a Világtalálkozó résztvevőit az augusztus 16-18 között Apajpusztán tartandó nagyszabású rendezvényükre. A jurta sátorban berendezett sakk-játékszínen fogadta az "ellenfeleket" a többszörös országos bajnok, nemzeti válogatott és olimpikon Gara Anita és Tícia nemzetközi sakknagymester testvérpáros. A különleges eseménynek kijáró érdeklődés mellett a külföldi kiállítók figyelmét is felkeltette az újszerű sakkprodukció látható népszerűsége és a program "exportálásának" lehetőségét is felvetették.

   Nagy népszerűségnek örvendett a mintegy húsz fős „Fekete Sereg”, a Kard Rendje Lovagi Kör és Vívóiskola Egyesület Heitter Péter fegyvermester vezetésével. Fiatalok és idősebbek  a  lovagi fegyverhasználatot, harcmodort, a hagyományok felélesztését, a harcművészet ápolását tűzték ki célul, baráti légkörben. Szép látványt nyújtott, amikor a szépségverseny gyönyörű hölgyeit, versenyzőit a Világfalu bejáratától a nagyszínpadig, elől a barantások, hátul pedig a Kard Rend lovagjai kísérték a finálé helyszínére.

 

                              

Utcák, kiállítók, ország-pavilonok

 

  Az anyaországon kívül szinte a világ minden részén élnek magyar emberek és közösségek, melyek fáradhatatlanul őrzik a magyarság több ezer éves tüzét.  Erre a hasonlatra építve, a Világfaluban, a Találkozások terén található ország-pavilonokban kaptak „tűzhelyet” a különböző régiók, ahol lehetőségük volt bemutatkozni, megismertetni szűkebb közösségüket, befogadó országukat. A találkozó résztvevői délelőtt tíz órától  este 19 óráig találkozhattak itt és különféle beszélgetéseket bonyolíthattak le egymással.

  Állandóan kisebb-nagyobb csoportok gyülekeztek itt, ismerkedtek, beszélgettek, s hallgatták a gyakran felcsendülő énekeket, nézték a táncokat, a filmvetítéseket, s hallgatták a kiselőadásokat. Az alábbi ország-pavilonok álltak az érdeklődők rendelkezéseire: Észak-Amerika (programvezető: Németh Ágnes Csilla és Csaba Beatrix), Ausztrália (programvezető: Harmath Ilona és Bősze Ferenc), Latin-Amerika (programvezető: Fedor Aliz és Fóthy Erzsébet), Európa (programvezető: Huszár Éva), Kárpát-medence (programvezető: Gaál István) Afrika,( programvezető: Omotunde Komolafe), India (programvezető:Suresh Chaudharry és Rádhika), Egyesült Arab Emirátusok (programvezető: Tóth László és Pokoly Gertrúd).

 

  Az érdeklődő közönség a műsorok, előadások mellett felkereshette a mintegy 150 kiállítót, akik a legkülönfélébb termékeket, szolgáltatásokat kínálták, illetve mutatták be a Magyar értékek utcája (igazgató: Bátai Dóra), a Gyógyító övezet (igazgató: dr. Idrányiné Pátzay Anna), a Találmányok tere (igazgató: Somogyi Hajnalka) és az ország-pavilonok területein.

    Sokan érdeklődtek a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, Zugló Önkormányzata, a Herendi Majolikagyár, a Pannon Tokaj, a Pick Szeged, a Gyógynövénykutató Intézet, St. Graal Vizbolt, az Egészségsziget, az ADU  Ajándékbolt, az Archaikus Kézműves Egyesület, a Házat-hazát Alapítvány, a kürtöskalácsot árusító Kürcsi,  a Gyermekrák Alapítvány, a Kis-Böllér, az Optimum Lézerszemészet, az Idea Zóne, a Neo-Memory Nyelviskola, az Ökonet, a Rain International, Csizmadia Klára selyemfestő és sok kézműves és más kiállító standjain. A Táltos Sátorban a test-lélek-szellem harmóniájáról, az ősi magyar életmód mai tapasztalatairól és lehetőségeiről tartottak előadásokat.

  Nagy siker fogadta a Díszruha Szalon divatbemutatóját, Csehiné Lublóváry Mónika divattervező cégtulajdonos irányításával: kétszer is tartottak bemutatót a gyönyörű öltözékekből.

    Három Világtalálkozó-tortát is felszeleteltek a rendezvények során. Különösen ízlett a Menyei Édesség zsanna-mannás összeállítású finomsága, de hosszú sorok álltak, amikor Balázs Fecó, a népszerű énekes szeletelgette a Komáromi cukrászatból küldött tortát, a Macuki Cuki torta pedig hamar a gyermekek „áldozatává” vált”.

 

 

Díjeső a Világtalálkozó Szépe résztvevőire

 

   Nagy sikerrel rendezték meg  a III. Magyar Világtalálkozó Szépe versenyt. Menyhárt Ágnes versenyigazgató és szervezői csapata alaposan kitett magáért, hiszen a lányokra  olyan díjeső hullott, amelyet bármely szépségverseny résztvevői  megirigyelhetnek: ketten kaptak egy-egy hetes nyaralást Dubajban, repülőjeggyel (a dubaji Világklub-elnök, Yunnus Al Saif felajánlása), bulgáriai tengerparti nyaralás ( a Robinson Tours felajánlása), székelyföldi utazás (a székelyudvarhelyi Romantika Hotel és a Világklub felajánlása), balatoni hétvége (a Médiamix Kiadó felajánlása), 3x150 ezer, s 14x30 ezer forintos szépségcsomag az Orin Hungary felajánlásaként, ajándékok, meghívók lovaspanzióba, vacsorára, a Ceffa Virág „örökcsokra”, az Eurogold aranytojásai,s még sorolhatnánk…Mindenki virágcsokorral és az Interalfa kozmetikai ajándékcsomagjával térhetett haza. De még nemvolt vége: az első helyezett a Miss Hungary döntőjébe kapott meghívást, többen újságok címlapjaira kerülnek, s modellfotózásra kaptak meghívást.

  A 20 fős, helyszínen összeállt, s számos országot képviselő nemzetközi zsűrinek csak egyetlen számot kellett a szavazólapra írnia: annak a leánynak a versenyzői számát, akit a legszebbnek tartanak a lányok közül. Ily módon a  legtöbb szavazatot Ötvös Brigitta 21 éves, soproni egyetemi hallgató kapta, ő lett a III. Magyar Világtalálkozó Szépe –mondhatni a Világszépe, hiszen az indulók között a brazíliai, az afrika magyartól a csángóig szerepeltek határon túliak is. A második Dergez Alexandra, a harmadik  Nagy Réka lett – mindketten budapestiek. A közönség díját - a Thermál Hotel Balmaz két főre szóló két napos utalványát- Ancsin Lili 18 éves leány hódította el, s ő nyerte Facebookon zajló like-versenyt is.

  Ugyancsak a Világtalálkozó eseménysorozatának a keretében rendezték meg – immár harmad ízben - Muzslai Róbert szervezésében a Magyar Ulti Bajnokságot, amelynek a Stefánia Palota adott otthont, s a több mint félszáz résztvevő közül egy dömsödi fiatalember Potruzsik József vitte el a pálmát.

  Külön említést érdemel az együttműködő partnerek közül a színpadokat és a Világfalut gyönyörűen feldíszítő Ceffa Virágstudió és Hornyák-kertészet, a Világtalálkozó bora, a kiváló minőségű és méltán népszerű  Sámán (Dimenzió Borászat), a Világtalálkozó vize címet kiérdemlő, finom és egészséges St.Graal és a Szentkirályi Ásványvíz.

 

  A Világtalálkozó nyolcnapos rendezvénysorozatát követően további, úgynevezett kapcsolódó rendezvényekre kerül sor: Balatongyörökön (Gyógyító Györök),  Mátraderecskén (Egészségtúra), Örkényben (Magyarok Világkupája) Balatonlellén és Siófokon (Civilkonferencia).

 

 

Afrikából, Indiából, Ausztráliából, Brazíliából,

az Emirátusokból és Új-Zélandról is  érkeztek vendégek

 

  A Világtalálkozó Irodájához érkezett regisztrációs lista alapján 65 ország, állam képviseletében vettek részt vendégek a Világtalálkozó nyolcnapos rendezvénysorozatán.

Kérik,  akik nem szerepelnek az alábbi listán és jelen voltak a Világtalálkozó valamelyik rendezvényén, jelezzék az iroda@vilagtalalkozo.hu e-mail címen.

  A regisztrációk alapján a következő országok, államok képviseletében jelentek meg vendégek:

  • Szomszédos országokból (5)

Erdély (Románia), Kárpátalja (Ukrajna), Felvidék (Szlovákia), Vajdaság (Szerbia), Őrvidék (Ausztria).

  • Európa többi országaiból (19)

Anglia, Svájc, Svédország, Hollandia, Németország, Görögország, Franciaország, Ciprus,  Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Norvégia, Lengyelország, Írország, Oroszország, Bulgária, Albánia, Dalmácia, Csehország.

  • Távoli országokból: (31)

India, Bali sziget, Mauritánia, Marokkó, Kongó, Nigéria, Venezuela, Nicaragua, Bolívia, Brazília, Argentína, Peru, Irak, Kanada, Jemen, Irán, Afganisztán, Sri Lanka, Ecuador, Japán, Algéria, Honduras, Mali, Angola, Ausztrália, Új-Zéland, Izrael, Egyesült Arab Emirátusok, Chile, Mozambik, Bahrain.

  • USA államaiból: (10)

New York, New Jersey, Kalifornia, Florida, Nevada, Hawaii, Missouri, Texas, Pennsylvania, Indiana.

 

Összesen: 65 ország (állam).

 

 

Élénk médiaérdeklődés

 

  Élénk médiaérdeklődés kísérte a rendezvényt,a többi között foglalkozott az eseménnyel, illetve a  helyszíneken riportokat, interjúkat készítettek: a Magyar Televízió, a Duna Televízió, az Echo TV, ,  a Zugló TV, Lelle TV, a Debrecen Televízió, az Eger TV, a Magyar Rádió, a Civil Rádió, a Katolikus Rádió, az országos és a regionális nyomtatott sajtó, egy-egy eseményen a helyi sajtó, magazinok, hetilapok újságírói. A Kárpát-medence magyar közösségeinek médiumai mellett a  New York-i Magyar TV, a Melbourne-i Hungarian magazin, a Sydney Rádió, az American Hungarian Panoráma, az Amerikai/Kanadai Magyarság hetilap, az Ausztráliai Magyar Élet, az Ausztráliai Kisújság újságírói, szerkesztői is jelen voltak.  A Világtalálkozó  médiapartnere a TVf volt, amely Czuh János producer – a Világtalálkozó sajtófőnöke- irányításával nagy létszámú stábbal, kamerákkal állt rendelkezésre a budapesti és az országos eseményeken.

  Saját kiadású Világtalálkozói műsorújság jelent meg 80 000 példányban, az Extra Délinfó mellékleteként, az eseménysorozat teljes körű leírásával, a fellépők névsorával, a programok időpontjaival és azok tartalmával.

  A rendezvény eseményeiről két saját honlapon is szerepelnek információk, beszámolók,filmek: www.vilagtalalkozo.hu és a www.vilagklub.hu

Számtalan felvétel látható a YouTube-on – egy részüket a Világtalálkozó hivatalos filmesei, nagyrészüket a jelenlévő résztvevők, szereplők osztották meg azokkal, akik nem lehettek jelen.

 

 

Összefoglaló a megnyitóról, (5 perc 22") 

 

http://www.youtube.com/watch?v=BK4vKVkn-N8&feature=youtu.be

 

A III. Magyar Világtalálkozó kisfilmje (Széll Péter)
A Határtalan Dal aláfestésével és az ünnepi megnyitó szövegével (13 perc)

http://www.youtube.com/watch?v=mZ3zEwWTqc0&feature=youtu.be

III. Magyar Világtalálkozó videoklipje (Mozgó Videó Stúdió)
Képösszeállítás a Határtalan Dal aláfestésével (4 perc)
http://www.youtube.com/watch?v=r47-wtJ_NBc&feature=youtu.be

 

 

 

A szervezői csapat azzal búcsúzott a záró estén: jövőre, veletek, ugyanitt!

Bejelentették a következő találkozó időpontját is.

 

 

A IV. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozatára

2014. május 18-25.

között kerül sor

Budapesten és más városokban.